Ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä ei käynyt hetkessä. Pohdin asiaa useamman vuoden ja annoin ajatuksen vain muhia takaraivossa. Lopulta kävin yrittäjyyskurssin, ja siitä hetkestä kaikki alkoi pikku hiljaa todentua. Tuosta kurssistakin ehti kulua kaksi vuotta ennen kuin rekisteröin yritykseni.
Tuon kahden vuoden aikana selasin lukemattoman määrän erilaisia verkkokauppasivustoja ja kirjasin ylös niiden hyviä ja huonoja puolia. Koska ompelujälkeni kestää ainoastaan oman katseeni, oli ryhdyttävä etsimään tehtaita, jossa tuotteeni voitaisiin ommella. Minulla oli muutama kontakti jäljellä aiemmasta työpaikastani, joten pystyin hyödyntämään niitä. Yrittäminen on silkkaa verkostoitumista. Aina joku tuntee jonkun, joka tuntee taas jonkun ja niin asiat etenevät. Tällä tavoin löysin ydintiimin, joka vastaa kaavoituksesta ja mallikappaleiden ompelusta Suomessa.
Suunnittelu oli silkkaa euforiaa…aluksi. Ideoita tulvi ovista ja ikkunoista. Ja en osannut suodattaa ideoitani, vaan kaikki oli ihan ”ihan törkeen hyvää matskua”. Opettajana ollessani hoin opiskelijoille jatkuvasti ”kill your darlings, kill your darlings”, mutta nyt itse omassa mallistossani en yhtäkkiä pystynytkään siihen. Olisi tehnyt mieli tehdä kaikki ideat tuotantoon asti. Onneksi ympäriltä löytyi ns. kohderyhmää, joka palautti minut takaisin maanpinnalle. Kun hurahdin kukkakuoseihin ja mallisto meinasi olla pelkkää kukkaa, ystäväni huomautti, että hän ei kyllä ostaisi mallistosta mitään, kun siellä ei ole yhtään mustaa. No, nyt on mustaa.
Olen materiaalilähtöinen suunnittelija. Kun näen sydäntä sykähdyttävän kankaan, alkavat ideat pyöriä päässä. Niinpä aluksi kävinkin kangasmessuilla, jossa taas elämän realiteetit lävähtivät päin näköä. Mallistoni oli niin pieni, että kangastoimittajien minimitilausmäärät blokkasivat minulta melko monta kangasta. Näin ollen oli taloudellisempaa tehdä useampi tuote samasta materiaalista. Mutta pelkkä kangas ei riitä, joten alkoi kiivas lisätarvikkeiden etsintä. Lisätarvikkeilla tarkoitan tässä tapauksessa mm. olkatoppauksia, tukikankaita, nappeja, vinonauhoja jne. Kun kaikki nämä ”ongelmat” oli ratkaistu alkoi muotoutua se ihan lopullinen mallisto.
Malliston luomisesta lisää seuraavassa blogipostauksessa.